Till startsidan
xHär hittar du resetips Gotland runt.

Kontakta husbilskatalogen
Reseguide Gotland runt.

 


Resetips Gotland runt

Gotland runt


Havet är alltid nära på Gotland. Här hittar du stränder, raukar, och historiska platser. Här får du en guidning för en resa Gotland runt på 3-4 dagar.
Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Gotland är som bäst.1. Vi börjar resan i Visby Den medeltida Hansestaden. Visby är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista. Missa inte Visby ringmur från 1200-talet, 3,5 km lång med sammanlagt 44 torn.
Lusthuset i den Botaniska trädgården. Gotlands Museum (Fornsalen). Ca 150 medeltidshus i mer eller mindre välbevarat skick, bland annat Gamla apoteket.

Bilder tagna i närheten från Panoramio2. Åk vidare söderut mot Gnisvärd som ligger vid den norra spetsen av Tofta strand. Stranden är barnvänlig och det finns en lekplats. Här är en lugn miljö i anslutning till Gnisvärds fiskeläge.

Bilder tagna i närheten från Panoramio3. Från Klintehamn går båtarna till Stora Karlsö och Lilla Karlsö om ni är sugna på ett besök där.
Kör sen väg 140 söderut och sväng av mot kusten efter Fröjel. Längs Ekstakusten sträcker sig en vacker kustväg med en fantastisk utsikt över Karlsöarna.

Bilder tagna i närheten från Panoramio4. Kör vidare väg 142 söderut och sväng höger strax efter Vamlingbo där Museum Lars Jonsson ligger . På Storsudret ner till Gotlands sydspets går en vacker vägsträcka. Vägen går längs med en tre kilometer lång strandvall. Vid Hoburgsgubben, en av Gotlands mest kända raukar, blommar efter midsommar ett hav av blåeld.
Hoburgen är ett klipparti på södra Gotland som består av klintar av kalksten. Naturreservatet Husrygg med Hoburgen och den berömda Hoburgsgubben är väl värda ett besök. Ställplats hittar du i Sandkvie.

Bilder tagna i närheten från Panoramio5. Holmhällar är en pärla i Vamlingbo socken och den enda stranden på ön som bjuder söderläge hela dagen. Holmhällar är Storsudrets yttersta udde och här finns ett område med en egen naturkaraktär, kanske de mest underliga rauklandskapen på Gotland. Fiskeläget vid Holmhällar på Storsudret ligger naturskönt insprängt bland raukar, tulkört och blåeld. Bodarna är helt i sten med klassiskt flistak. Heligholmen ligger utanför och syns fint från land. Ön är fågelskyddsområde och det är tillträdesförbud från den 15 mars-30 juni. Faludden och Stockviken söder om själva udden är Gotlands fågelrikaste område.

 6.
Ljugarn är Gotlands äldsta badort. Ljugarn var tidigare en lotsplats, hamn, fiskeby och centralort.
Inne i Ljugarn finns en långgrund sandstrand som är cirka 1,5km lång. Strax norr om Ljugarn ligger fiskeläget Vitvär, raukområden samt naturreservatet Folhammar. I Ljugarn finns flera restauranger och kaféer; däribland Espegards konditori och bageri.

Bilder tagna i närheten från Panoramio7.
Östergarnslandet har vacker natur, fina badstränder, bra restauranger, konst och hantverk samt flera medeltida kyrkor. Herrvik är en fin fiskehamn Sv om Östergarns holme. I Herrvik ligger också
Hamnkrogen en fisk- och köttrestaurang med fullständiga rättigheter . Grogarnsberget är ett kalkberg beläget på den nordöstra delen av Östergarnslandet. Grogarnsberget användes under bronsåldern som försvarsanläggning. Naturen är spektakulär med branta stup och magnifik utsikt. Tittar man mot väster ser man Färseviken och där bakom Hammaren och längre bort halvön Storskär och Ängmansviken. Österut ligger Östergarnsholm med sina två fyrar i blickfånget. Katthammarsvik är uppbyggt kring två kalkpatronsgårdar, Katthamra och Borgvik. Kvar finns kalklador och kalkugnar från mitten av 1800-talet. Öster om Katthammarsvik ligger fornborgen och naturreservatet Grogarnsberget. Missa inte fiskrestaurangen i hamnen.

Bilder tagna i närheten från Panoramio8. I mitten av socknen Gothem ligger den till stor del romanska kyrkan, som har ett av Gotlands högsta kyrktorn och intressanta väggmålningar. I Gothem finns också omkring 500 är kända fornlämningar.

Bilder tagna i närheten från Panoramio9.
Slite är norra Gotlands centrum. Här är finns en av norra Europas största cementfabriker, Cementa Slitefabriken. Missa inte utsiktsplatsen vid stora stenbrottet Det unika med Slite är att man har en av Gotlands finaste badstränder mitt i samhället, med gångavstånd till service som systembutik, två banker, två livsmedelsbutiker, apotek, restauranger och övriga servicebutiker. Intill stranden ligger semesterbyn och campingen. I hamnen, kan Du köpa färsk fisk. Slite har en naturlig hamn och Gotlands enda skärgård.
Strandridaregården Kyllaj byggdes på 1730-talet av den legendariske strandridaren Johan Ahlbom. Mangårdsbyggnaden, brygghus, drängstuga och ladugård är bevarat än i dag och fungerar som ett museum. Vid Lergravsviken ligger ett av Gotlands vackraste raukområden. Nära raukfältet ligger ett fiskeläge där man kan köpa färs och rökt fisk. Missa inte en fika på Rute Stenugnsbageri Rute Gerungs.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


10. Bungemuseet, eller Kulturhistoriska Museet i Bunge, är ett av Sveriges största och äldsta friluftsmuseer. Fårösund ligger vid havet med utsikt mot Fårö. I Fårösund finns livsmedelsbutik, bank, bibliotek och flera serviceföretag. På Fårö bor nära 600 invånare. Man livnär sig på bland annat jordbruk och den växande turismen. På naturreservatet vid Langhammars hittar du ett femtiotal raukar, några över åtta meter höga. Den smala vägen dit bjuder på Fårös mycket typiska karga natur. Helgumannens fiskeläge var under 1700-talet ett av Fårös mest betydande fiskelägen. Här finns idag ett 15-tal fiskebodar bevarade. Området är mycket vackert och ett av Fårös mest fotograferade.
Digerhuvud, Sveriges största raukområde med flera hundra raukar. Här har kalkstenen under lång tid eroderat och vittrat bort och lämnat de mest fantasifulla skapelser.
Fårö kyrka. Här finns förutom stora kulturhistoriska värden även minnen från tiden då Fåröborna livnärde sig på fiske och säljakt. Fårös mest kända och besökta strand Sudersand. Vid Sudersand hittar du såväl servering, restaurang, stugor och vandrarhem. Norsta Auren som ligger väster om Fårö fyr är en lång sandstrand, väl värd att besöka men svår att hitta då den saknar skyltni
ng.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


11. Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat, och planer finns även på att sjön med omnejd ska bli nationalpark. Själva sjön är Gotlands största insjö. I närheten ligger Ar kalkstensbrott som idag är vattenfyllt och som också kallas för "Blå lagunen" för sitt klara och turkosfärgade vatten.
Besök gärna Skymnings Gård som är en av de äldsta pälsgårdarna på Gotland. Skymnings Gård har i mer än 37 år designat och producerat lammskinnsprodukter av högsta kvalitet. Bläse Kalkbruksmuseum skildrar stenindustrin på Gotland och arbetarnas liv och villkor. En avdelning berättar om kvinnornas och familjernas tillvaro, en annan visar George Mobergs berömda skulpturer, säregna träsniderier gjorda av en stenarbetare. Ett måste att besöka är Halshuk. Utsikten från klinten slår det mesta. Klinten är en del av ett stort naturreservat mellan Ihreviken och Kappelshamn. Från klintkanten stupar det brant 25 meter ner mot en stenstrand och Hallshuks pittoreska gamla fiskeläge, med en restaurang och en besökshamn.. Lickershamn är ett fiskeläge, med en restaurang och en besökshamn. Här finns bl.a Jungfrun, Gotlands största rauk.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


12. Ca 10 kilometer norr om Visby ligger örtagården Krusmyntagården med tillhörande butik och restaurang. I örtagården växer omkring 200 olika sorters kryddväxter och läkeväxter och butiken har ett stort sortiment av kryddblandningar, oljor, saft och sylt. Vägsträckan utmed kusten är mycket fin. Följ vägen förbi Själsö ovh vidare mot Brucebo naturreservat. Kör sen väg 149 och sväng av mot Snäck följ sen kuststräckan in mot norra Visby.

Bilder tagna i närheten från Panoramio

Mot Visby......Välkommen till Krysmyntagården Örtagården med , butik och restaurang.


Välkommen till Sveriges största skördefest!

Välkommen till Vamlingbo prästgård med Lars Jonsson museet , naturum och café.


Relaterade länkar
Sök ställplats på Gotland
Visit Gotland
Gotlands kommun
Destination Gotland
Gotlandsbrynet
Bläse kalkbruksmuseum
Guteinfo
Fårösajten
Östergarnslandet
Kustvägen Strömstad till Göteborg

Kustvägen Bohuslän är en turistväg i Bohuslän som går från Tanumshede via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Kungshamn till Hallinden. Den följer delvis länsväg 163, länsväg 174 och länsväg 171. Vi förlänger den från Strömstad till Göteborg med omväxlande natur, charmiga fiskesamhällen, barnvänliga bad, mängder med kulturevenemang.
från Strömstad i norr till Göteborg i söder.

Öland runt

Det finns mängder av olika aktiviteter och sevärdheter på Öland. Med 2-3 övernattningar hinner du se stora delar av Öland. Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Öland är som bäst.

Vildmarks vägen

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer. Vildmarksvägen - ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad och är naturälskare och friluftsmänniskor!


sponsade länkar

Till spotify


annonser

Till spotify Till spotify

 


Resetips

Reseguider karta
Vildmarksvägen Kustvägen Bohuslän Gotland runt Öland runt Österlen Blå vägen Göta kanal Vättern runt
top
Husbilskatalogen


  • om husbilskatalogen
  • kontakt
  • annonser

  •  

    copyright 2010 © husbilskatalogen.se// powered by byggweb™|