Till startsidan
xHär hittar du resetips för resa Öland runt.

Kontakta husbilskatalogen
Reseguider Öland runt.

 


Resetips för husbilen

Öland runt


Det finns mängder av olika aktiviteter och sevärdheter på Öland. Med 2-3 övernattningar hinner du se stora delar av Öland. Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Öland är som bäst.1. Börja med ett besök på turistinformationen Träffpunkt Öland vid Brofästet i Färjestaden. Här hittar du all information som behövs. Du kan också passa på att proviantera lokala delikatesser i den trevliga butiken. Passa på att besök Paradisverkstan i Färjestaden. Här kan besökaren njuta av glas och keramik som visas i en ljus och öppen arkitektur omgiven av en vacker trädgård. Här finns allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor allt formgivet av Eva och Olof Paradis.

Bilder tagna i närheten från Panoramio2.Tag väg 136 söderut mot Mörbylånga.
Mörbylånga har flera vackra gator med karaktär av sent 1800-tal, och tidigt 1900-tal. Bebyggelsen mellan havet och torget består av tidstypiska trähus, med idylliska trädgårdar. På torget och vid korsningen Esplanaden/Västerlånggatan, finns tidstypska torgbrunnar.

Bilder tagna i närheten från Panoramio3.Fortsätt sen mot Grönhögen där det finns ställplatser vid hamnen. För er som spelar golf finns det en utmärk linksbana utmed havet. Där finns även en bra restaurang och café. Grönhögen erbjuder också bra möjligheter för vind/vågsurfare och kiteboarding, stenstranden nedanför golfbanan har bra vågor och ofta rätt vind.4. Nästa anhhalt bör bli Ottenby på Ölands södra udde. Vid fågelstationen undersöks och ringmärks fåglar. Det finns hela 371 arter anträffade i området. Här finns också ett naturum samt restaurangen Fågel Blå, guidade turer, fågeltorn och fyren Långe Jan. Några km från Ottenby vid Ås kyrka ligger en enkel camping med möjlighet till el.

Bilder tagna i närheten från Panoramio5. Besök gärna Eketorps borg som är en helt utgrävd och rekonstruerad (återuppbyggd) fornborg där rekonstruktionerna har gjorts direkt på själva fornlämningen. Ringmuren är fem meter hög och sex meter bred och innanför den ligger järnåldershus i sten och medeltida skiftesverkshus i trä som har byggts upp med gamla hantverksmetoder och material. källa: www.kalmarmuseum.se6.
Förtsätt sedan norrut mot Gårdby och Gårdby lanthandel& café med fungerande lanthandel och en välsorterad inredningsaffär och riktigt goda bullar till kaffet.

Bilder tagna i närheten från Panoramio7.
Vidare mot Runsten och ett odlingslandskap med välbevarade radbyar, gärden och betesmarker. Till Vanserum hör en stor och talrik malmbebyggelse och vid Lerkaka finns en av Ölands längsta kvarnrader.
Åk sen vidare mot Störlinge kvarnrad. Besök gärna Ölands Museum i Himmelsberga Långlöt.

Bilder tagna i närheten från Panoramio8. Forsätt norrut mot Bredsättra. Ca 4 km öster om Bredsättra kyrka ligger Kapelludden. Här fanns för länge sedan en livlig och välbesökt hamn och handelsplats. Platsen kallades då för Sikavarp.
På den öppna platsen reser sig ett tre meter högt kors. Längre in från stranden på en låg kulle ligger ruinerna av ett kapell. Kapellet är byggt någon gång under 1200-talet och kallas idag för S:ta Birgittas kapell. Enligt en legend skulle hennes kvarlevor förts i land vid Sikavarp för vidare färd till Vadstena. S:ta Birgitta blev kapellets skyddshelgon i slutet av 1400-talet och på Öland gjordes många bilder av henne under just denna tid. Egby kyrka, på östra Öland blev vald till Sveriges vackraste kyrka 2008.9.
Nu börjar vi bli hungriga och sätter fart mot Kårehamn och Kårehamns fisk där du kan köpa kallrökt och varmrökt lax i flera smaker, rökt ål, makrill, torsk, näbbgädda och böckling – beroende på säsong.
Kårehamn är en lugn fiskehamn på norra Ölands östkust med plats för 30 gästbåtar och ställplats för husbilar.


10. Där Öland blir som smalast och där östra och västra landsvägen sluter samman hittar vi Föra.
Föra socken kan ståta med att vara kvarnrikastesocknen på Öland. Inte mindre än 33 väderkvarnar finns kvar numera som dyrbara kulturminnen. Ölands mest kända löväng är belägen i Föra, Södra Greda löväng som på våren är ett mycket omtyckt utflyktsmål, då försommarorkidéerna står i all sin prakt.


11. Missa inte Böda hamn med fiskrökeri, restaurang och ställplatser. Böda hamn är en liten gemytlig hamn på norra Ölands östkust. Det är en gammal fiskehamn som idag fungerar som gästhamn med 25 platser. Hamnen är mycket populär som ställplats för husbilar. I hamnen finns vatten, el, toalett, dusch och tvättstuga. Du kan tanka grön diesel och det finns möjlighet att fylla på/köpa gasol i närheten. Några km bort ligger Böda sand , en av Sveriges bästa sandstrander. Stranden är hela 2 mil lång, vilket gör den till öns längsta.
På norra Öland finns gästhamnar med nattparkering/ställplats för husbilar i Borgholm, Böda, Byxelkrok, Kårehamn, Källa, Sandvik och Stora Rör.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


12. Fortsätt norrut och tag väg 136 till höger så kommer du till Trollskogens naturreservat som ligger på Ölands nordöstra spets. Här har Länsstyrelsen iordninggjort ett naturrum, i reservatet finns också informationsskyltar och strövstigar. Krokiga tallar pinade av havets vindar vrider sig i fantasifulla skepnader. En av Ölands större sevärdheter är fyren Långe Erik på Ölands norra udde.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


13. Byxelkrok är en av de solsäkraste platserna i landet och leder solligan som bygger på mätningar av antal soltimmar på en mängd platser runtom i Sverige. I Byxelkrok finner du restauranger, pubar och nattklubbar under högsäsong. Här finns även affär som är öppen året runt. Under sommarhalvåret finns här även kiosker, gatukök, rökeri, småbutiker i sjöbodarna, cykeluthyrning samt flera logimöjligheter och campingplatser. Byxelkrok har även en gästhamn med plats för 80-talet båtar och ställplatser.

Bilder tagna i närheten från Panoramio
14. Tag Hagskogsvägen utmed kusten från Byxelkrok och fortsätt mot Skäftekärrs Järnåldersby. I det återuppbyggda järnålderslandskapet kan du se hur forna ölänningar levde. Här finns ett uppbyggt långhus så som det kan ha sett ut för drygt 1 500 år sedan, med åkrar, ängsområden, fägator och offermosse.
Inärheten ligger Ekopark Böda bjuder på alltifrån karga sandhedar med stormvridna tallar, till kalkrika ängstallsskogar med en mångfald av orkidéer och frodiga lövlundar med jätteekar.15.
Åk mot Sandvik fiske och gästhamn via väg 136 söderut. Sandviks främsta kännetecken är den mäktiga Sandviks kvarn, en gigantisk kvarn av holländs typ med 8 våningar och en höjd på 24 meter. Den flyttades hit från Vimmerby 1885. Idag används kvarnen som restaurang och kvarnmuseum. Sandvik erbjuder också många små bodar med antikviteter, textilhantverk och keramikverkstad.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


16. Nu åker vi raka spåret till Borgholm. På ströget Storgatan mitt i Borgholm kan man shoppa och botanisera bland de många restaurangerna. Närheten till bad gör staden till ett idealiskt semestermål för hela familjen, för här ligger de härliga badplatserna bara ett par minuters gångväg från centrum.

Borgholms Slott idag är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott sammanhängande någon längre tid på slottet.
Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet.

Bilder tagna i närheten från PanoramioMot Kalmar......

Bilder tagna i närheten från Panoramio

Cirkeln är sluten. Nu har vi tagit oss runt Öland. Det finns massor av besöksvärda platser utöver de som vi föreslagit här. Så det blir säker fler rundturer.Välkommen till Sveriges största skördefest!


Välkommen till Sveriges största skördefest!

Välkommen till Wannborga Vin & Lamm
På Wannborga producerar vi lokal mat med
Ekologiska förtecken. Vi inbjuder Dig till:
Dryckesprovning. Prova på viner från våra
vinodlingar, provsmaka våra prisbelönade destillat,
Grappa, cognac och Calvados. Besök vineriet och bränneri.


Relaterade länkar
Öland
Ställplatser på Öland
Reseplaneraren
Campingplatser
Ölands skordefest
Skäftekärrs Järnåldersby
Fyren Långe Erik
Borgholms Slott
Ottenby och Ölands södra udde
Ölands väderkvarnar
Neptuni åkrar
Ställplatser på Öland
På norra Öland finns gästhamnar med nattparkering/ställplats för husbilar i Borgholm, Böda, Byxelkrok, Kårehamn, Källa, Sandvik och Stora Rör.
Träffpunkt Öland x
Österlen från Brösarp till Ystad

Ett fantastiskt kulturlandskap med milslånga stränder. Missa inte konstrundan i påsk, Kiviks marknad och den sköna hösten med äpplemarknaden i september.

Gotland runt

Havet är alltid nära på Gotland. Här hittar du stränder, raukar, och historiska platser. Här får du en guidning för en resa Gotland runt på 3-4 dagar.
Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Gotland är som bäst.

Vildmarks vägen

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer. Vildmarksvägen - ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad och är naturälskare och friluftsmänniskor!

Kustvägen Strömstad till Göteborg

Kustvägen Bohuslän är en turistväg i Bohuslän som går från Tanumshede via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Kungshamn till Hallinden. Den följer delvis länsväg 163, länsväg 174 och länsväg 171. Vi förlänger den från Strömstad till Göteborg med omväxlande natur, charmiga fiskesamhällen, barnvänliga bad, mängder med kulturevenemang.
från Strömstad i norr till Göteborg i söder.


sponsade länkar

Till spotify


annonser

Till spotify Till spotify

 


Resetips

Reseguider karta
Vildmarksvägen Kustvägen Bohuslän Gotland runt Öland runt Österlen Blå vägen Göta kanal Vättern runt
top
Husbilskatalogen


  • om husbilskatalogen
  • kontakt
  • annonser

  •  

    copyright 2010 © husbilskatalogen.se// powered by byggweb™|