Till startsidan
xHär hittar du resetips för Kustvägen Bohuslän.

Kontakta husbilskatalogen
Reseguide Kustvägen Bohuslän.

 


Resetips för husbilen

Kustvägen Bohuslän Strömstad till Göteborg


Kustvägen Bohuslän är en turistväg i Bohuslän som går från Tanumshede via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Kungshamn till Hallinden. Den följer delvis länsväg 163, länsväg 174 och länsväg 171. Vi förlänger den från Strömstad till Göteborg med omväxlande natur, charmiga fiskesamhällen, barnvänliga bad, mängder med kulturevenemang.
från Strömstad i norr till Göteborg i söder. Det finns mycket att se och uppleva på vägen så ni återkommer säkert fler gånger.1. Vi startar i Strömstad.
I Strömstad hittar du härliga salta böljor, solvarma klippor, färska räkor och livlig båttrafik. Norrmännen som med båt har runt 20 minuter från norska fastlandet till Strömstad är den största besöksgruppen.
Sommartid går båtturer från Strömstad till de charmiga Kosteröarna, som är nästan bilfria och ett paradis för cyklister. Vi fortsätter via väg 176 och E6 mot Tanumshede.

 

Bilder tagna i närheten från Panoramio2. Tanums hällristningar är bilder gjorda av människor som levde här under bronsåldern (1800-500 f Kr). Denna säregna bergkonst blev världsarv 1994. Vitlycke hällen Hällen är hela 22 m lång och världens kanske mest kända, enskilda ristning och den mest besökta. Fossum hällen Här finns många säregna ristningar med bilder av bl.a hjortar, jaktscener, hundar och en mycket vacker kvinnobild.
Vid E6:an nära Tanums kommungräns söderut ligger Rabbalshede och väster om Rabbalshede ligger Kville. Redan under 1600-talet hölls det marknad i Rabbalshede och forfarande vallfärdar man till orten två gånger om året till denna en av landets äldsta marknader. Marknaden har under årens lopp ökat i omfattning och augustimarknaden, som är den största, besöks nu av cirka 30 000 personer.

Bilder tagna i närheten från Panoramio3. Grebbestad är en tätort i Tanums kommun i Bohuslän i Västra Götalands län. Det är en av västkustens populärare badorter. Fortfarande finns flera trålare, som har Grebbestad som hemmahamn. Fångsten är i huvudsak räkor och kräftor. Grebbestads pulsåder är hamnen och den 200 meter långa Bryggan .
Stora delar av den pittoreska gamla bebyggelsen finns bevarad. Andra lördagen i juli anordnas varje år Badortens Dag med traditionellt karnevalståg och diverse tävlingar. Karnevalen tillhör de äldsta i Sverige och har pågått kontinuerligt sedan starten 1922. Tag väg 163 mot Fjällbacka.

Fjällbacka är ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad. Mitt i Fjällbacka ligger det 74 m höga Vetteberget. Genom berget går Kungsklyftan, tidigare kallad Ramneklovan (Korpklyftan). Några scener ur filmen Ronja Rövardotter är inspelade i klyftan.
Alla Camilla Läckbergs deckare utspelar sig i Fjällbacka, där författaren är uppväxt. Butiker, restauranger och kaféer ligger tätt utmed de tre gatustråken, som utgår från Ingrid Bergmans torg.

Bilder tagna i närheten från Panoramio4. Hamburgsund är ett fortfarande levande kustsamhälle med rötter i fiske, fraktfart och stenhuggeri. En del av samhället ligger på fastlandet en del på andra sidan sundet, på Hamburgö. Över sundet går en av Vägverkets färja. En stor del av den äldre bebyggelse som finns kring sundet är bevarad, såväl bostadshus som sjöbodar. Strax söder om Hamburgsund ligger berget där Hornborgs slott låg. Här finns en replik av en vikingaby, Hornbore by, och det arrangeras årligen, under augusti, Hornbore Ting. Denna årliga manifestation av vikingatiden rymmer både vikingaspel och vikingamarknad.

Bilder tagna i närheten från Panoramio5. Bovallstrand är en ort som förvandlats från fiskeläge, till skutskepparsamhälle till stenhuggarort och till badort. Bebyggelsen från 1800-talet och början av 1900-talet finns i stort sett kvar i samhället. Många byggnader har bevarande tidstypiska, mycket säregna, trädetaljer och dessutom terrassmurar, trappor, grindstolpar och verandapelare av huggen sten.
Bovallstrands Järn och Färghandel på Dinglevägen 12 är en sevärdhet, kaos tycks råd.
Missa inte Restaurang Bryggcafét som ligger i hamnen och är byggd på pålar över havet. Läget är unikt då havet går in under restaurangen. Genom en glasruta i golvet kan du se krabborna krypa därunder.
Fortsätt väg 174 mot Hunnebostrand.
Hunnebostrand är ett populärt semestermål, inte minst för sin fina gästhamn som rymmer över 200 båtar.Stenhuggarmuseet visar på ett levande sätt i ett stenbrott och intilliggande smedja hur man bröt och bearbetade stenen förr.

Bilder tagna i närheten från Panoramio6.
Smögen är kanske mest känd för sin långa träbrygga längs hamnen. Under sommaren fylls den med caféer, krogar, butiker och utställningar. Smögenbryggan (58°21,18 N 11°13,12 E) och Fiskauktionen är de största turistattraktionerna som varje år lockar hundratusentals turister till Smögen. Här kan man ta havsfisketurer, fiska hummer, dyka, paddla kajak m.m. Sommartid går det täta båtturer den korta sträckan mellan Kungshamn och Smögen. Kungshamns Strandpromenad - är populär att strosa på i Kungshamn.

Bilder tagna i närheten från Panoramio
7.
Lysekil ligger vackert i det yttersta havsbandet, mitt i Bohusläns skärgård. Stadens fiskelägen och dramatiska naturscenerier ger möjlighet till en härlig fritid med sina natur och kulturupplevelser, bad- och båtliv, nöjen och fiske. Gamlestan är den upspungliga Lysekil som idag har byggts ut. Denna stadsdel är bevarad lika charmig som för ett par hundra år sedan. Från Lysekil tar du väg 161-160 mot ön Orust.

Bilder tagna i närheten från Panoramio8.
Orust är efter Gotland och Öland Sveriges tredje största ö, på 346 km², och skiljs från fastlandet och från Tjörn av ett antal fjordar och smala sund. Besök gärna Mollösund som är ett av landets äldsta fiskelägen med anor tillbaka till 1500-talet. Åk sen mot Skärhamn på västa Tjörn. Här finns bl a Nordiska Akvarellmuseet, och många restauranger och butiker. Klädesholmen är en ö på sydvästsidan av Tjörn, belägen i landskapet Bohuslän. Ön är förbunden med Tjörn via en bro till Bleket och har en mycket lång tradition inom sillfiske och konservering.

Bilder tagna i närheten från Panoramio9.
Besök gärna Kungälv med Bohus fästning. ta sedan väg 168 mot Marstrand. Marstrand är en idyllisk trähusstad och det är en fantastisk upplevelse att närma sig Marstrand och se öns särpräglade bebyggelse, krönt av den stora fästningen. Carlstens Fästning är Marstrands största sevärdhet med; guidade rundvandringar med besök i Suckarnas gång, Galgbacken, Lasse-Majas kök och Fästningskyrkan.
I Marstrand hittar du massor av inrednigsbutiker, konstateljeer och retauranger.

Bilder tagna i närheten från Panoramio

 


10. På Öckerö som ligger nära Göteborg hittar du Hönö hamn med livfull fiskehamn & gästhamn. Restauranger & butiker har öppet året om.

Bilder tagna i närheten från PanoramioMot Göteborg......Välkommen till Bryggcafet
i Bovallstrand

Välkommen till Sveriges största skördefest!

Välkommen till till Carlstens Fästning


Relaterade länkar
Vitlyckemuseum.se
Rabbalshedemarknad.se
Redviking.se/reseguide Fjällbacka
Smogenbryggan.se
Bohuslän paradiset
Södra Bohuslän
Öland runt

Det finns mängder av olika aktiviteter och sevärdheter på Öland. Med 2-3 övernattningar hinner du se stora delar av Öland. Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Öland är som bäst.

Vildmarks vägen

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer. Vildmarksvägen - ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad och är naturälskare och friluftsmänniskor!

Gotland runt

Havet är alltid nära på Gotland. Här hittar du stränder, raukar, och historiska platser. Här får du en guidning för en resa Gotland runt på 3-4 dagar.
Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Gotland är som bäst.


sponsade länkar

Till spotify


annonser

Till spotify Till spotify

 


Resetips

Reseguider karta
Vildmarksvägen Kustvägen Gotland runt Öland runt Österlen
top
Husbilskatalogen


  • om husbilskatalogen
  • kontakt
  • annonser

  •  

    copyright 2010 © husbilskatalogen.se// powered by byggweb™|