Till startsidan
xHär hittar du resetips för husbilen.

Kontakta husbilskatalogen
Reseguide Vildmarksvägen.

 


Resetips för husbilen

Vildmarks vägen


Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer. Vildmarksvägen - ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad och är naturälskare och friluftsmänniskor!1. Starta vildmarksvägen från Strömsund. Strömsund är det största samhället i kommunen och är centralort i Jämtlands nordligaste kommun, Strömsunds kommun. Strömsunds camping får toppbetyg av tidningen Allt om Husvagn & Campings campingpatrull. I utmärkelsen står bland annat att ”campingens närmiljö är fantastisk”.


Bilder tagna i närheten från Panoramio


2. Styr mot Gäddede som är vackert inbäddat bland de Jämtländska Frostviksfjällen Någon mil söder om Gäddede finns Hällingsåfallet och Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon, den är 800 m lång och med väggar som är 50-60 m höga. Fallet är 43 m högt och strävar hela tiden längre in i berget. Ett fantastiskt imponerande vattenfall. Vid fallet finns en raststuga och eldstäder.
Sveriges längsta grotta, Korallgrottan, ligger i närheten, i Ankarvattnet, strax norr om Stora Blåsjön. Områdena runt Gäddede är några av Sveriges tätaste björnområden. Här finns också Gäddede Camping & Stugby en året runt camping med hög service. I Gäddede finns Frostvikens Naturinformation
med en utställning om området.


Bilder tagna i närheten från Panoramio


3. Norr om Gäddede slingrar sig vägen utmed Stora Blåsjön. Runt Blåsjön och Jormvattnet hittar du
troligen Jämtlands bästa fiskevatten. Stora Blåsjön är en by in nordligaste Jämtland, vackert belägen längs sjön med samma namn. Runt Stora Blåsjön sträcker sig vildmarken med massor av orörd natur. Här kan man ströva fritt i lättgången fjällterräng eller följa rösade leder. Det finns gott om fin röding och öring i sjöar, tjärnar och vattendrag. Det finns fina jaktmarker för bl a ripa och älg.
Byn har livsmedelsaffär, bensinmack, vildmarkskiosk, restaurang, Camp Blåsjön och Ankarvattnets vildmarkscamping. Sevärdheter som: Korallgrottan - Sveriges längsta grotta, Älgfarm, Brakkåfallet, Skolmuseum m.m.


 


4. Vi åker vidare mot Stekenjokk en otroligt vacker väg. Kanske- Sveriges vackraste när vädret är på rätt humör! Här kör Du bil ända upp på kalfjället. Stanna gärna till och vandra upp på någon av de lättåtkomliga topparna på Stekenjokk. En storslagen vy och en mycket vacker flora möter Dig! Under vinterhalvåret är vägen stängd. Den är öppen från ca 6 juni - 15 oktober men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj.


5. Vidare mot Kultsjödalen med Saxnäs och Klimpfjäll är i mångas ögon vårt lands vackraste fjälldal. Fatmomakke som ligger vid foten av Marsfjällen, en gammal samisk mötesplats med anor från stenåldern. I Fatmomakke finns idag närmare 80 kåtor och 20 timrade kyrkstugor.
Missa inte Trappstegsforsen som ligger längs med Vildmarksvägen ca 5 km söder om Saxnäs. Det är ett häftigt vattenfall som är format till en trappa där Kultsjöns vatten forsar utför. Du som vill ge dig ut på vandring har Marsfjället, 1589 m ö h, på nära håll. För er som fiskar så bjuder Kultsjöån ett varierat fiske med gott om öring i hela sin sträckning, förutom Bieliteforsen så prova gärna, Handsktummen, Dimforsen, Holmselet och Litsjöforsen.


Bilder tagna i närheten från Panoramio


6.
Missa inte Vilhelmina och att vandra runt i Vilhelmina kyrkstad. I kyrkstaden finns hembygdsmuséum, lanthandel, slöjd- och souvenirbutiker samt café. Saiva camping ligger vackert beläget vid Baksjön i utkanten av Vilhelmina ca 1 km från centrum.

Bilder tagna i närheten från Panoramio


7.
Om ni åkersöderut så kommer ni till Dorotea med sevärdheter som husvagnsmuseum, Doroteas hembygdsmuseum Kullerbacken som rymmer vackra klenoder och kulturbyggnader från orten. Här anordnas sommartid även folkdans och musikarrangemang. Vidare till Hoting med Ivars bilmuseum med en av Europas största samlingar av bilar och
motorcyklar från tidigt 1900-tal. Hotings camping vackert belägen camping med badplats, minigolf och fiske.
Bilder tagna i närheten från Panoramio


Mot Strömsund......

Cirkeln är sluten. Vildmarksvägen är ca 50 mil lång tar ca 2-3 dagar.
Det finns mycket att se och uppleva på vägen så ni återkommer säkert fler gånger.Välkommen till Mountain
Moose Älghägn och Cafe i Stora Blåsjön!


Välkommen till Sveriges största skördefest!
Välkommen till Jormvattnets fiskecamp.
Sugen på ett riktigt rödingfiske i nordligaste Jämtland? Då är Jormvattnet något för dig.


Relaterade länkar
Vildmarksvagen.com
Blasjon.com
Ankarvattnet.com
Samer.se
Sodralappland.se
Gotland runt

Havet är alltid nära på Gotland. Här hittar du stränder, raukar, och historiska platser. Här får du en guidning för en resa Gotland runt på 3-4 dagar.
Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Gotland är som bäst.

Öland runt

Det finns mängder av olika aktiviteter och sevärdheter på Öland. Med 2-3 övernattningar hinner du se stora delar av Öland. Vi rekommenderar att undvika semesterperioden utan istället satsa på maj, augusti eller september då Öland är som bäst.

Kustvägen Strömstad till Göteborg

Kustvägen Bohuslän är en turistväg i Bohuslän som går från Tanumshede via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Kungshamn till Hallinden. Den följer delvis länsväg 163, länsväg 174 och länsväg 171. Vi förlänger den från Strömstad till Göteborg med omväxlande natur, charmiga fiskesamhällen, barnvänliga bad, mängder med kulturevenemang.
från Strömstad i norr till Göteborg i söder.


sponsade länkar

Till spotify


annonser

Till spotify Till spotify

 


Resetips

Reseguider karta
Vildmarksvägen Kustvägen Gotland runt Öland runt Österlen
top
Husbilskatalogen


  • om husbilskatalogen
  • kontakt
  • annonser

  •  

    copyright 2010 © husbilskatalogen.se// powered by byggweb™|